Bent u op zoek naar energiezuinige verlichting voor uw bedrijf, school of een pand met een andere doelstelling? Dan komt u snel op led panelen uit. Led panelen zijn de moderne en energiezuinige vervangers van conventionele TL armaturen en panelen. Ze helpen daarmee niet alleen om een pand energiezuiniger te maken en om zo de kosten te drukken, maar ze zijn ook nog eens eenvoudig te monteren en te gebruiken.
In deze blog gaan we daarom dieper in op deze veelgebruikte lichtbron en nemen we u mee langs de verschillende criteria waarop u de juiste led panelen kunt selecteren, de voordelen ten overstaan van ouderwetse TL armaturen en panelen, de verschillende installatiemethodes, en anderen voordelen die u heeft bij het gebruik van led panelen als bedrijfsverlichting.
Snel naar het gewenste onderwerp navigeren? Klik dan hieronder op een van de links:
Er zijn een aantal factoren of criteria die bij led panelen belangrijk zijn om in ogenschouw te nemen. Dit zijn de lichtkleur en de kleurtemperatuur, de lichtopbrengst en de UGR-waarde. We nemen u kort mee langs deze criteria zodat u weet hoe u tot de juiste keuze komt.
Een belangrijk criterium voor het kiezen van de juiste led panelen is de gewenste lichtkleur en/of kleurtemperatuur. De lichtkleur is een omschrijvende benaming voor een specifieke kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Elke kleurtemperatuur en lichtkleur wordt ergens mee geassocieerd en daarom is het belangrijk te weten wat voor functie de ruimte die u wilt verlichten heeft. Op veel oude armaturen kunt u ook de kleurcode aflezen. De meest gebruikte codes zijn 830, 840 en 865.
Bedrijfsruimtes zijn doorgaans het meest gebaat bij verlichting met een kleurtemperatuur van 4000K, ook wel bekend als helder wit licht. Dit licht wordt namelijk geassocieerd met een verhoogde mate van concentratie, en is dan ook de lichtkleur bij uitstek voor ruimtes waarin kantoorwerkzaamheden plaatsvinden; werknemers blijven zo lang mogelijk gedurende een werkdag geconcentreerd.
Uitzonderingen worden gevormd door ontspanningsruimtes zoals kantines, en praktijkruimtes-/lokalen. In ontspanningsruimtes wordt een kleurtemperatuur van 3000K aangeraden. Dit warm witte licht zorgt voor een meer ontspannen en warme sfeer waarin een werknemer tot rust kan komen.
Praktijkruimtes en praktijklokalen of andere ruimtes waarin fysieke handelingen vooraan staan vormen het andere uiterste. Hier kan het beste koud wit licht met een kleurtemperatuur van 6500K gebruikt worden. Dit licht is vergelijkbaar met daglicht. Het zorgt voor het meeste zicht en voor de meest natuurgetrouwe weergave van bijvoorbeeld producten, meubels of kunstwerken. Daarnaast wordt deze lichtkleur ook gebruikt voor locaties of ruimtes waar geen daglicht binnen komt, zoals garages en schuren. Om u een duidelijk beeld te geven welke ruimte welke kleurtemperatur nodig heeft, hebben we dit hieronder voor u in een tabel gezet:
Lichtopbrengst is het tweede criterium dat we behandelen. Lichtopbrengst is simpelweg de hoeveelheid licht dat door een lichtbron wordt verspreid, en wordt bij led lichtbronnen (waaronder ook led panelen) uitgedrukt in lumen (l). Ook kan het zijn dat u wel eens lux tegenkomt; dit is het aantal lumen per vierkante meter. Volgens Europese normen heeft een kantoor- of vergaderruimte tussen de 300 en 400 lux nodig. Als u bijvoorbeeld een kantoor heeft van 40 m², dan vermenigvuldigt u de totale m² met de aantal lux: 40 m² x 400 lux = 16.000 lumen voor 40 m².
Hoeveel lux heeft u dan ongeveer nodig per ruimte? Bekijk ons overzicht:
In ons assortiment vindt u Standard efficiency panelen en High effficiency UGR<19 led panelen. Hieronder ziet u een duidelijk overzicht van beide panelen waarin uitgelegd wordt hoeveel panelen u nodig heeft per m² en per grootte van het paneel. Hoe hoger de lumen per watt (lm/w) verhouding hoe minder stroom het led paneel verbruikt. De hoge lichtopbrengt blijft hierdoor nagenoeg gelijk.
Bekijk onze blog over de hoeveelheid licht in een zakelijk omgeving voor meer informatie over de benodigde lichtopbrengst en met welke verlichting u dit kunt realiseren.
De UGR-waarde is vooral bij verlichting voor zakelijke ruimtes van belang. Deze waarde zegt iets over de verblindingsgraad van verlichting, en hierbij geldt des te lager de waarde (aangegeven met een numerieke waarde en een ‘lager dan’-icoon) des te minder verblindend de verlichting is. In de praktijk wordt minder verblindende verlichting als prettiger voor de ogen ervaren en daardoor minder vermoeiend.
Dit leidt vaak tot de vraag: waarom koopt men niet voor alle doeleinden de minder verblindende verlichting? Het is echter zo dat voor sommige toepassingen, zoals in de industrie, nou eenmaal zeer fel licht nodig is om zo alle details te kunnen zien. Dit is in kantoren over het algemeen niet het geval, en de hoogste UGR-waarde die we qua led panelen verkopen is UGR <22. We verkopen ook panelen met een lagere UGR-waarde van <19, waarvan het licht nog prettiger voor de ogen is.
Door te weten wat de verschillende criteria zijn waarop u led panelen kunt selecteren kunt u hopelijk tot een goede keuze komen. Maar waarom dient u eigenlijk ouderwetse TL armaturen en panelen te vervangen? Wat zijn de voordelen? Deze zetten wij hier kort uiteen. U zult zien dat er eigenlijk geen reden is om uw oude TL armaturen en panelen te behouden; moderne led panelen kunnen misschien prijziger zijn in de aanschaf maar hebben zichzelf in zeer korte tijd terugverdiend. Daarnaast hebben ze deze voordelen:
Energiezuinig: Door de led techniek hebben led panelen een stuk minder energie nodig om net zoveel of meer licht op te wekken. Bij led verlichting wordt namelijk (vrijwel) alle energie omgezet in licht, terwijl er bij een ouderwets TL armatuur of paneel een hoop energie verloren gaat als warmte. Licht gewicht: Doordat de led panelen lichter van gewicht zijn, is het eenvoudiger en comfortabeler om ze te verplaatsen/vervangen.
Meer licht: Als gevolg van een energiezuiniger en efficiënter paneel kunt u met minder of net zo veel energie veel meer licht realiseren. Zo verlicht u een ruimte goed met minder panelen, wat weer aankoopkosten en installeren scheelt.
Lange levensduur: Omdat alle energie efficiënt wordt benut hoeven de led diodes minder hard te werken wat de slijtage en levensduur ten goede komt. Zo kunt u langer van een led paneel genieten dan van een conventioneel TL armatuur of paneel.
Bevat geen kwik: Een led paneel bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik. Led panelen bevatten led diodes die op een puur elektrische manier licht op wekken, zonder gebruik van chemische componenten.
Heeft u uw led panelen gekocht en is het tijd om deze te monteren, of wilt u weten of led panelen een beetje makkelijk te monteren zijn voordat u overgaat tot een aankoop? Dan is het goed om te weten dat led panelen net zo eenvoudig of zelfs makkelijker te monteren zijn dan conventionele TL armaturen of panelen.
Er worden doorgaans drie methoden gebruikt om led panelen te installeren: inbouwen, opbouwen op ophangen. Voor al deze installatiemethodes vindt u bij ons de nodige middelen. Hieronder een kort overzicht waar u welke installatiemethode kunt gebruiken:
Het inbouwen van led panelen is de meest voorkomende en ook de eenvoudigste manier om led panelen te monteren. Bij deze installatiemethode wordt een plafondplaat uit een systeemplafond gehaald (of wordt een oud TL armatuur of paneel uit het systeemplafond gehaald) en wordt in plaats hiervan een led paneel met dezelfde afmetingen als de plaat ingebouwd. Dit kunt u doen zonder van bevestigingsmaterialen gebruik te maken; de led panelen hebben net als de platen een opzetrand waardoor ze zo zijn in te klikken.
Naast het inbouwen in een systeemplafond is het ook mogelijk om een led paneel op te bouwen. Deze methode zal voornamelijk gebruikt worden in ruimtes waar geen systeemplafond zit. Bij het opbouwen maakt u gebruik van een opbouwframe. Dit frame kunt u aan het plafond of op de muur bevestigen. In dit opbouwframe kunt u vervolgens het led paneel klikken. Dit gaat net zo makkelijk als het inbouwen in een systeemplafond.
Tot slot kunnen led panelen worden opgehangen. Bij het ophangen maakt u gebruik van een ophangset om een led paneel vrij op te hangen. Dit wordt gedaan met vier stalen draden en bevestigingsmaterialen om deze draden in het plafond te bevestigen. Dit is handig op plekken waar er én geen systeemplafond aanwezig is, en er te weinig ruimte op de muren en aan het plafond is om een opbouwframe te bevestigen.
Wilt u naast bovenstaande uitleg nog preciezere instructies over het plaatsen, monteren en installeren van led panelen? Dan raden wij u aan om de documentatie van de led panelen aandachtig door te lezen.
Led panelen worden bijna uitsluitend gebruikt in een professionele setting. En hier zijn een aantal goede redenen voor. Led panelen helpen namelijk bij het energiezuinig maken van een bedrijfspand of een ander pand met een professionele doelstelling zoals onderwijs of overheidsvoorziening. Dit helpt niet alleen bij het drukken van de kosten op de lange termijn, maar ook bij het groener maken van de planeet en het behalen van bepaalde (wettelijk vereiste) doelstellingen.
Een van de redenen dat het verstandig of zelfs noodzakelijk kan zijn om over te stappen op led panelen in plaats van conventionele TL armaturen of panelen is het feit dat bedrijfspanden sinds januari 2023 aan nieuwe eisen moeten voldoen wat betreft energielabels. Bedrijfspanden moeten namelijk minimaal energielabel C bezitten. Wanneer dit niet het geval is lopen bedrijven die deze panden bezitten kans een boete te krijgen of zelfs kans tot (tijdelijke) sluiting van een pand.
Het is bewezen dat op het verbeteren van de isolatie na het vervangen van ouderwetse verlichting (gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en ouderwetse TL) door led lichtbronnen een van de handelingen is die het meeste verschil maakt in het energiezuinig maken van een pand. Meer weten over deze wettelijke verplichting en wat led verlichting daarin kan beteken? Bekijk dan onze blog over energielabel C.
Het behalen van een beter energielabel of überhaupt het vervangen van uw huidige verlichting brengt een bepaalde investering en de daarbij behorende kosten met zich mee. Het is goed om te weten dat er bij veel van deze investeringen in energiezuinigere verlichting aanspraak gemaakt kan worden op financiële hulp, namelijk de EIA; de energie-investeringsaftrek.
Om bij uw aankoop van led panelen in aanmerkingen te komen voor de EIA moet het een aankoop van in totaal meer dan € 2500,- betreffen en moeten de led panelen een lichtopbrengst van meer dan 125 lumen per watt brengen. Bekijk voor meer informatie over de energie-investeringsaftrek onze blog over de EIA.
Wilt u voor uw bedrijfspand overgaan op led verlichting en direct een grotere hoeveelheid led panelen aanschaffen? Dan kan dat op twee manieren. U kunt een voordeelverpakking aanschaffen met daarin vijf, zes of tien led panelen.
Wilt u zelf uitrekenen hoeveel u kunt besparen als u overstapt op led verlichting? Bereken dit eenvoudig via onze Besparingscalculator.
Na het invullen van de gegevens berekent onze calculator zelf uw besparing! Ook kunt u vragen naar een (vrijblijvende) offerte als u interesse heeft in nog grotere aantallen led panelen.
Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over een van de behandelde onderwerpen, zoals led panelen, de EIA of de verlichting voor energielabel C? Neem dan contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.