Bent u de eigenaar van een bedrijf en heeft u een eigen pand? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de nieuwe verplichting omtrent bedrijfspanden en het energielabel C. Bedrijfspanden moeten sinds januari 2023 in het bezit zijn van energielabel C om nog als pand voor bedrijfsactiviteiten gebruikt te mogen worden. Dit is een besluit dat al lange tijd vaststaat, namelijk sinds het Bouwbesluit 2012, maar dus eigenlijk sinds korte tijd voor veel ondernemers relevant geworden is. Wanneer er niet aan deze verplichting wordt voldaan riskeert de eigenaar van het pand een boete die kan oplopen tot € 81.000,- of zelfs sluiting van het pand.
Redenen genoeg om dieper in te gaan op deze verplichting. Daarom nemen wij u in deze blog mee langs de eisen, de uitzonderingen, en naar het effect van led verlichting op het energielabel. U zult zien dat het met led verlichting al snel mogelijk is om in aanmerking te komen voor een beter energielabel, en daar helpen wij u graag bij.
Snel naar het gewenste onderwerp navigeren? Klik dan hieronder op een van de links:
Het gaat dus om een verplichting voor bedrijfspanden, waarbij deze minimaal energielabel C moeten hebben. Maar wat houdt dit precies in? Energielabel C wilt zeggen dat een bedrijfspand jaarlijks maximaal 225 kWh (kilowattuur) aan primair fossiele energie verbruikt [1]. Het gaat hierbij dus eigenlijk niet om het totale energieverbruik, maar om het aandeel dat fossiele energiebronnen in dit energieverbruik hebben.
Het energielabel C is onderdeel van een schaal aan energielabels, lopende van energielabel A (zeer goed) tot energielabel G (zeer slecht). Een energielabel kan alleen toegekend worden via een gecertificeerd bedrijf en is 10 jaar geldig. Dit betekent dat er voor een bedrijfspand (minimaal) elke 10 jaar een energielabel moet worden aangevraagd [2].
Samengevat: Uw bedrijfspand moet sinds 2023 energielabel C bezitten. Heeft u dit nog niet, dan kunt u het label krijgen door via een gecertificeerd bedrijf te laten vaststellen dat uw pand minder dan 225 kWh aan primair fossiele energie verbruikt.
Aangezien we het hebben over een verplichting voor 2023 die in een besluit uit 2012 is opgenomen zult u zich misschien afvragen of er in de (nabije) toekomst geen verdere aanscherping van deze verplichting komt. Tot nu toe communiceert de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) dat alhoewel er een streven is naar minimaal energielabel C voor bestaande gebouwen in 2030, dit niet als verplichting wordt gezien.
Wel adviseert de RVO aan ondernemers om rekening te houden met het algemene streven naar verduurzaming van bedrijfspanden, waarbij het doel is om in 2050 zoveel mogelijk panden CO2-neutraal te hebben [3].
De bovengenoemde eisen gelden niet altijd en voor iedereen. In het Bouwbesluit 2012 zijn een aantal uitzonderingen opgenomen die ervoor zorgen dat de verplichting voor Energielabel C niet hoeft te worden opgevolgd. Dit is vooral met het oog op onrealistische verwachtingen, zoals het investeren in energiezuinige maatregelen door kleine bedrijven, het renoveren van panden die maar kort gebruikt worden, of panden die in de nabije toekomst niet meer in bezit van het bedrijf zijn.
Het gaat hierbij om de volgende uitzonderingen [4]:
Is het u nog niet helemaal duidelijk of uw bedrijfspand wel of niet te maken heeft met de verplichting voor energielabel C? Bekijk dan deze brochure met praktijksituaties uitgegeven door de RVO.
Volgens de RVO (Rijksdienst van Ondernemend Nederland) had ongeveer de helft van de 60.000.000 m² aan bedrijfsruimte in Nederland voor de jaarwisseling al het vereiste energielabel. 11% had energielabel D of lager en 39% had zelfs helemaal geen energielabel. Gelukkig is het goed mogelijk om een energielabel D (of lager) op te schroeven naar energielabel C. Hier kan het overstappen naar led verlichting goed bij helpen. Duurzaamheidsadviseurs zeggen zelfs dat op betere isolatie na de overstap op led verlichting een van de beste maatregelen is, met de meeste invloed op het energieverbruik van een pand [5].
U bent bij ons direct aan het juiste adres voor alle led verlichting voor uw bedrijfspand. Zo vindt u in ons assortiment een ruim aanbod aan led panelen voor in systeemplafonds, led TL buizen en armaturen voor het verlichten van bedrijfsruimtes, en ook vele andere soorten bedrijfsverlichting voor verschillende ruimtes.
En wist u dat u met een groot aantal van onze producten ook nog eens in aanmerking kunt komen voor de EIA (energie-investeringsaftrek)? Zo kunt u een deel van uw investering terugontvangen. Daarnaast betalen de kosten zich ook in indirecte zin terug door de energiezuinigheid van de led verlichting (gemiddeld 70% minder energiekosten) en de lange levensduur van tot wel 30 jaar.
Uiteraard is het overstappen op led verlichting niet de enige mogelijkheid om het energieverbruik te verminderen en daardoor in aanmerking te komen voor een beter energielabel. Zoals eerder vermeld heeft ook de isolatie een grote invloed. Daarnaast worden het vernieuwen van de ventilatie en het investeren in zonnepanelen genoemd [6]. En weet u niet waar u moet beginnen? Dan kunt u via de website van de energieprestatie database een adviseur vragen voor advies. Dit is ook handig als uw pand nog geen energielabel heeft, gezien de aanvragen via deze database lopen.
Een bijzondere groep gebouwen wordt gevormd door de scholen. Deze vallen namelijk onder de utliteitsgebouwen. Deze verschillen van definitie van de bedrijfspanden, en hebben daarom ook lange tijd andere regelgeving genoten. Scholen moesten bijvoorbeeld altijd al een energielabel hebben, alleen maakte het precieze label niet uit. Het maakte dus niet uit of een school energielabel A of D had. Nu is dat net als bij bedrijfspanden vastgelegd; ook scholen moeten minimaal energielabel C hebben. Dit betekent dat ook scholen, wanneer dit nog niet het geval is, over moeten gaan tot het verduurzamen van hun verlichting en het nemen van andere maatregelen, zodat er een nieuw en beter energielabel kan worden aangevraagd.
Weet u niet hoe het momenteel gesteld is met de energiezuinigheid van uw school of onderwijsinstelling? Dan kunt u gebruikmaken van de rekentool voor daadwerkelijk energiegebruik van het RuimteOK kenniscentrum. Zo krijgt u inzicht in de prestatie op het gebied van energie en koolstofdioxide van deze gebouwen.
Heeft u vragen over de informatie in deze blog? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
[1] “Vernieuwd energielabel woningen en gebouwen”, RVO (Online PDF) [2] “Het energielabel voor kantoorgebouwen”, Informatiepunt Leefomgeving [3] “Energielabel C kantoren”, RVO [4] “Energielabel C kantoren”, RVO [5] “Energielabel C voor kantoren is goed te doen”, RVO [6] “Energielabel C voor kantoren is goed te doen”, RVO
Wilt u zelf uitrekenen hoeveel u kunt besparen als u overstapt op led verlichting? Bereken dit eenvoudig via onze Besparingscalculator.
Terug naar blog