De tv is misschien wel het bekendste uithangbord van onze vrijetijdsbesteding. Met het hele gezin op vaste tijden ‘voor de buis’ zitten, is al decennia een vaste prik voor veel Nederlanders, en dat is ook niet verwonderlijk gezien het grote aanbod aan verschillende zenders met ieder zijn eigen programmering.
Maar de tijden zijn aan het veranderen. Een groot deel van het aanbod aan films en series wordt tegenwoordig uitgegeven op zogenoemde streamingdiensten. Deze aanbieders op het internet hebben doorgaans een grote selectie aan films en series die permanent of tijdelijk daar te bekijken zijn. En het worden er steeds meer. Waar men vroeger al genoeg had aan één streamingdienst, hebben veel huishoudens nu abonnementen voor meerdere streamingdiensten, om op die manier toegang te hebben tot zoveel mogelijk films en series.
Dit betekent dat de normale programmering op de tv steeds meer aan concurrentie van deze streamingdiensten onderhevig is. Toch vervangt het een niet het andere; er worden nog steeds veel programma’s uitsluitend voor de tv geproduceerd en sommige formats zijn nou eenmaal beter geschikt voor de televisie. Reden om het beste van twee werelden te combineren, door een tv geschikt te maken voor streamingdiensten.
Snel het antwoord op een bepaalde vraag over de Google Chromecast vinden? Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:
Een Chromecast is een soort adapter die in een tv gestoken kan worden en zo deze televisie van de mogelijkheid voorziet om gebruik te maken van internetdiensten, waaronder streamingdiensten. Deze diensten worden als het ware vanaf uw bedieningsapparaat (uw smartphone of tablet) naar de Chromecast verzonden, en worden via de Chromecast vanaf de tv afgespeeld. In het geval van de Google Chromecast met Google TV wordt het kastje bediend met een afstandsbediening in plaats van uw smartphone, waardoor streamen rechtstreeks vanaf de Chromecast plaatsvindt.
Overigens zorgt een Chromecast er ook voor dat lokale media van uw bedieningsapparaat op de tv getoond kunnen worden, zoals foto’s en video-opnames van uw vakantie.
Het systeem werkt eenvoudig, is makkelijk te installeren, en een televisie hoeft maar aan één eis te voldoen om met een Chromecast te kunnen werken. Dat is het hebben van een HDMI-poort. Tevens moet u beschikken over een smartphone of tablet waarop de Google Home-app geïnstalleerd kan worden. Dit is het programma waarmee een Chromecast en uw smartphone of tablet met elkaar communiceren. Afhankelijk van het besturingssysteem van uw smartphone of tablet kunt u kiezen voor Google Home voor Android (5.0 of hoger), of Google Home voor iOS (12.0 of hoger).
Een Chromecast is dus een erg handig apparaat. Er zijn echter drie verschillende varianten beschikbaar: de normale Google Chromecast (waarvan de 3de generatie de meest recente is), de Google Chromecast Ultra en de Google Chromecast met Google TV.
Op het oog zijn de verschillen tussen de drie Chromecasts niet erg duidelijk. De adapters lijken veel op elkaar en worden doorgaans allemaal omschreven als een ‘hockeypuck’. Qua technische specificaties zijn er echter een aantal duidelijk verschillen.
Hieronder hebben wij de belangrijkste verschillen nog even voor u op een rijtje gezet:
Zoals u leest is de keuze vooral afhankelijk van uw wensen en uw tv. Wanneer u geen 4K tv heeft en ook verder niet op korte termijn een 4K televisie wilt aanschaffen, dan heeft de aankoop van een Google Chromecast Ultra of Google Chromecast met Google TV doorgaans weinig zin, tenzij u gebruik wilt maken van Google Stadia. Een andere reden om voor de Chromecast Ultra te gaan kan de stabiliteit van het internet zijn; wanneer uw draadloos netwerk kuren vertoont, kan een aansluiting op kabel de oplossing zijn. Wilt u de grootste streamingdiensten gebundeld hebben en in één keer kunnen bedienen? Dan is de Google Chromecast met Google TV interessant.
Heeft u nog andere vragen over de verschillende Chromecast varianten, of is iets in deze blog u niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Het gebruik van een Google Chromecast maakt uw tv slim, in de zin dat streamen en bedienen vanaf uw tablet of smartphone plaatsvindt. Maar wist u dat uw hele woning in grote mate slim te maken is? Denk aan het op afstand bedienen van uw lampen en van een groot aantal van uw apparaten zoals de koelkast, het koffiezetapparaat, en meer. Ook kunt u op deze manier uw lampen en apparaten automatiseren, zodat deze automatisch in- en uitschakelen. Wilt u hier meer informatie over? Bekijk dan onze blog over smart home.
Terug naar blog