Er zijn een hoop merken die al een smart home-collectie op de markt gebracht hebben. Zo zijn er merken die speciaal voor het ontwikkelen van een smart home opgericht zijn, zoals Homey, Fibaro, WOOX en Netatmo, maar ook merken die naast hun standaardproducten ook slimme producten zijn gaan maken, zoals Philips en Calex. Inmiddels is hierdoor het aanbod aan slimme producten flink gestegen. Naast slimme tv's zijn er nu ook slimme rookmelders, slimme deur- en raamsensoren, slimme gordijnen, slimme deurbellen en vele andere slimme producten. Naast de producten die van zichzelf slim zijn en alle slimme functionaliteiten al hebben, bestaan er ook producten die niet-slimme apparaten slim kunnen maken, zoals slimme schakelaars en slimme stekkers. Hiermee kunt u dus op een eenvoudige manier een start maken met uw slimme huis.
Verder zijn er ook een aantal smart home assistants op de markt. Deze 'assistenten' helpen u bij alles wat er in uw slimme huis moet gebeuren. Wilt u dat de verlichting gaat branden? Vraag het aan uw smart home assistant. Moeten de gordijnen open? De assistant helpt u! Alle opdrachten gaan via spraakherkenning en hoeft u dus alleen maar hardop uit te spreken. Zo heeft u uw telefoon niet eens meer nodig. Voorbeelden van smart home assistants zijn Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit en Homey.
Hoe kan het dat de slimme apparaten allemaal met elkaar praten? Daarvoor gebruiken ze een protocol. Een protocol is een verzameling van regels die aangeven hoe de draadloze verbinding tot stand moet worden gebracht. Wanneer twee verschillende apparaten niet dezelfde regels gebruiken, zullen ze elkaar waarschijnlijk ook niet begrijpen. Gebruiken ze echter wél dezelfde regels, dan kunnen ze met elkaar samenwerken. Er zijn vier verschillende protocollen. De verschillen tussen deze vier ontstaan vooral doordat ze verschillende frequenties gebruiken, andere manieren hebben om signalen door te geven en een andere beveiliging hebben. De eerste twee protocollen, Z-Wave (Plus) en ZigBee, zijn speciaal ontworpen als smart home-protocollen en werken met een basisstation (ook wel een hub genoemd). Dit zijn verder mesh-netwerken, wat betekent dat niet alleen het apparaat en het basisstation met elkaar communiceren, maar dat ook apparaten onderling met elkaar kunnen praten. Hierdoor kan het bereik van deze netwerken steeds een beetje groter worden. Twee andere protocollen zijn wifi en bluetooth, beide ook bekend buiten het smart home-wereldje. Hierbij heeft u geen hub of basisstation nodig.
Enthousiast geworden? Alle producten om uw smart home mee te creëren vindt u bij 123led.nl. Klik op onderstaande button om ons ruime assortiment te bekijken
Terug naar blog