123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787124
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Wat is een smart home?

Blog wat is een smart home?
Wist u dat u met een smart home een hoop geld kunt besparen? Of dat u met allerlei slimme apparaten kunt zorgen dat uw huis een stuk veiliger wordt, ook als u bijvoorbeeld op vakantie bent? Steeds meer mensen kiezen er daarom ook voor om hun huis slim te maken. Maar wat is een smart home precies en wat kunt u er allemaal mee? In deze blog leggen wij het uit.

Hoe werkt een smart home?

In een smart home zijn woorden als automatisering, comfort en eenvoud het belangrijkst. Een slim huis begint met slimme apparaten. Dit soort apparaten zijn op afstand te bedienen en te controleren met een app op uw telefoon of tablet en soms met een afstandsbediening. Zo kunt u ze niet alleen opdrachten geven terwijl u in een andere kamer bent, maar meestal ook wanneer u zich op een grotere afstand bevindt. Zelfs vanaf de andere kant van de wereld de apparaten aansturen is een optie.

Het wordt allemaal echter pas écht makkelijk als u meerdere slimme apparaten heeft. Om het u helemaal comfortabel te maken in huis kunnen werken deze apparaten namelijk samen. Ze delen informatie met elkaar die ze allemaal zelf vergaren over uw leefstijl, waardoor ze processen kunnen automatiseren. Zo kunt u niet alleen zelf schema's instellen (waarbij een bepaald proces bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip wordt uitgevoerd), maar kunnen de apparaten dit ook zelf regelen. Dit betekent dat de ene actie wordt gestart op het moment dat de andere actie wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld dat de lampen in de hal gaan branden wanneer iemand aanbelt.

Wat zijn de grootste voordelen van een smart home?

Comfortabel
Alle apparaten bedienen vanaf een app op uw telefoon of tablet. Processen automatiseren. Zorgen dat alle apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Met een smart home wordt uw leven eenvoudiger en leuker.
Voorbeeld: Als u 's ochtends wakker wordt, zet u vanuit uw bed de slimme stekker waar uw waterkoker aan verbonden is aan. Zo kunt u straks beginnen met een kopje thee. Doordat u uw nachtlampje vervolgens aan doet stuurt deze een bericht aan de gordijnen, en deze gaan ook direct open. 'Wat staat er vandaag op de planning?' vraagt u aan uw Google Assistent, en die vertelt u wat u vandaag allemaal moet doen. Uw dag begon nog nooit zo rustig.
Energiezuinig
Bekijk wat het stroomverbruik van al uw slimme apparaten is en waar u kunt besparen én zorg dat uw apparaten nooit meer onnodig aanstaan doordat u ze uit kunt zetten waar u ook bent. Met een smart home bespaart u op uw energierekening.
Voorbeeld: Als u het huis verlaat, registreert uw slimme thermostaat dit en zorgt deze ervoor dat de verwarming een paar graden lager gaat. Op uw werk ontdekt u via de app dat u vergeten bent de lamp in de badkamer uit te doen en doet u dat met een paar vingerklikken alsnog. Tegelijkertijd checkt u even snel de status van de andere apparaten en ontdekt u waar u nog onnodig energie verspilt.
Veilig
Houd uw huis altijd in de gaten. Check met verschillende sensoren of er geen lekkage, brand of gaslek is. En misleid inbrekers door te doen alsof u thuis bent, bijvoorbeeld door op afstand de lampen of de muziek aan te zetten.
Voorbeeld: Als u op vakantie gaat stelt u schema's in waarmee de lampen elke avond wanneer het donker wordt gaan branden. Vanaf uw vakantielocatie bekijkt u vervolgens de beelden van uw slimme camera, al wordt u door de slimme bewegingssensoren ook direct verwittigd wanneer er beweging geregistreerd wordt. Zo weet u altijd wat er in uw huis gebeurt en voelt u zich altijd veilig, waar u ook bent.

Welke verschillende smart home merken en producten zijn er?

Er zijn een hoop merken die al een smart home-collectie op de markt gebracht hebben. Zo zijn er merken die speciaal voor het ontwikkelen van een smart home opgericht zijn, zoals Homey, Fibaro, WOOX en Netatmo, maar ook merken die naast hun standaardproducten ook slimme producten zijn gaan maken, zoals Philips en Calex. Inmiddels is hierdoor het aanbod aan slimme producten flink gestegen. Naast slimme tv's zijn er nu ook slimme rookmelders, slimme deur- en raamsensoren, slimme gordijnen, slimme deurbellen en vele andere slimme producten.

Naast de producten die van zichzelf slim zijn en alle slimme functionaliteiten al hebben, bestaan er ook producten die niet-slimme apparaten slim kunnen maken, zoals slimme schakelaars en slimme stekkers. Hiermee kunt u dus op een eenvoudige manier een start maken met uw slimme huis.

Wat zijn smart home assistants?

Verder zijn er ook een aantal smart home assistants op de markt. Deze 'assistenten' helpen u bij alles wat er in uw slimme huis moet gebeuren. Wilt u dat de verlichting gaat branden? Vraag het aan uw smart home assistant. Moeten de gordijnen open? De assistant helpt u! Alle opdrachten gaan via spraakherkenning en hoeft u dus alleen maar hardop uit te spreken. Zo heeft u uw telefoon niet eens meer nodig. Voorbeelden van smart home assistants zijn Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit en Homey.

Wat zijn de verschillende protocollen?

Hoe kan het dat de slimme apparaten allemaal met elkaar praten? Daarvoor gebruiken ze een protocol. Een protocol is een verzameling van regels die aangeven hoe de draadloze verbinding tot stand moet worden gebracht. Wanneer twee verschillende apparaten niet dezelfde regels gebruiken, zullen ze elkaar waarschijnlijk ook niet begrijpen. Gebruiken ze echter wél dezelfde regels, dan kunnen ze met elkaar samenwerken.

Er zijn vier verschillende protocollen. De verschillen tussen deze vier ontstaan vooral doordat ze verschillende frequenties gebruiken, andere manieren hebben om signalen door te geven en een andere beveiliging hebben. De eerste twee protocollen, Z-Wave (Plus) en ZigBee, zijn speciaal ontworpen als smart home-protocollen en werken met een basisstation (ook wel een hub genoemd). Dit zijn verder mesh-netwerken, wat betekent dat niet alleen het apparaat en het basisstation met elkaar communiceren, maar dat ook apparaten onderling met elkaar kunnen praten. Hierdoor kan het bereik van deze netwerken steeds een beetje groter worden. Twee andere protocollen zijn wifi en bluetooth, beide ook bekend buiten het smart home-wereldje. Hierbij heeft u geen hub of basisstation nodig.

Smart Home producten kopen bij 123led.nl

Enthousiast geworden? Alle producten om uw smart home mee te creëren vindt u bij 123led.nl. Klik op onderstaande button om ons ruime assortiment te bekijken


Bestel hier uw smart home producten

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: