Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe verplichtingen voor het hebben van rookmelders in bestaande woningbouw (bouw vóór 2003). Op advies van onder andere brandweer, gemeenten en vastgoedeigenaren heeft de Rijksoverheid besloten dat dit een noodzakelijke aanvulling is op de bestaande regels [1]. Deze regels zijn wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Wanneer u niet aan de regels voldoet loopt u het risico om in het geval van brand een schadevergoeding mis te lopen.
Alhoewel het Bouwbesluit 2012 en het daarin opgenomen artikel (Artikel 6.21) zijn in te zien, kan het lastig zijn om een goed beeld te hebben van wat er precies verandert door de nieuwe verplichting en hoe dit van invloed is op uw keuze voor een rookmelder. Daarom leggen wij u in deze blog uit wat deze nieuwe verplichting inhoudt, over wat voor rookmelders u vanaf deze datum dient te beschikken, en waar u deze rookmelders het beste kunt plaatsen.
Snel naar het gewenste onderwerp navigeren? Klik dan hieronder op een van de links:
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verplichtingen die al golden voor nieuwbouw, en de nieuwe verplichting die vanaf 1 juli 2022 ingaat en betrekking heeft op bestaande bouw. Met nieuwbouw worden in dit geval woningen bedoeld die in 2003 of later gebouwd zijn. 2003 is namelijk het jaar dat een rookmelderverplichting in het Bouwbesluit in eerste instantie van kracht werd, en woningen die van 2003 of later zijn moeten al langere tijd over rookmelders beschikken.
Deze nieuwe verplichting geldt in principe alleen voor huiseigenaren van bestaande bouw. Heeft u een nieuwbouw woning (gebouwd in 2003 of later)? Dan zijn de eerdere verplichtingen uit het Bouwbesluit 2012 op u van toepassing. Bent u huurder? Dan is het goed om te weten dat de verplichting bij de verhuurder ligt en niet bij de huurder, en dat de verhuurder uw woonruimte brandveilig dient te maken.
Het is niet verplicht om een rookmelder op netstroom (230 V) aan te schaffen. Volgens de nieuwe rookmelderverplichting voldoet een rookmelder op batterij. Rookmelders op batterij zijn er in twee varianten: rookmelders met een ingebouwde batterij, en rookmelders met een vervangbare batterij. Beide varianten zijn toegestaan. Gaat uw voorkeur uit naar een rookmelder met ingebouwde batterij, kies dan altijd voor een rookmelder met een langere levensduur, van 8 tot 10 jaar.
Veel rookmelders kunnen worden gekoppeld. Dit houdt in dat wanneer er één rookmelder rookontwikkeling constateert, alle rookmelders in uw woning afgaan. Hiermee wordt de brandveiligheid van uw woning aanzienlijk verbeterd omdat u dan ook bijtijds wordt gewaarschuwd als u in een andere ruimte bent. Dit is geen verplichting voor bestaande bouw; een niet-koppelbare rookmelder voldoet in principe aan de gestelde eisen. Maar het is wel verstandig.
Een slimme rookmelder is de volgende stap in brandveiligheid. Deze rookmelder waarschuwt u namelijk niet alleen als u thuis bent, maar ook wanneer u niet aanwezig bent. Door middel van een pushmelding op uw smartphone wordt u gewaarschuwd, zodat u te allen tijde kan zien of er rookontwikkeling is. Daarnaast is een slimme rookmelder in veel gevallen voorzien van meer sensoren dan alleen een rooksensor, en andere features. Zo wordt ook temperatuur gemeten en zijn sommige slimme rookmelders voorzien van ingebouwde noodverlichting, zoals de HeatIt Z-Smoke.
Wij raden dan ook aan om een slimme rookmelder aan te schaffen. Bij 123led.nl vindt u een uitgebreid assortiment slimme rookmelders, werkend op verschillende soorten verbindingen zoals wifi, bluetooth, Z-Wave of Zigbee. Al deze rookmelders voldoen aan de gestelde eisen. En wilt u direct een goed begin, met voldoende rookmelders voor meerdere ruimtes? Kijk dan naar de startsets van Woox of Netatmo.
Hierbij is in het geval van een rookmelder het CE-keurmerk en de NEN-14604 norm van belang. Het CE-keurmerk verklaart dat een product in Europa verhandeld mag worden. NEN-14604 is een Nederlandse norm die specifiek voor rookmelders geldt en ervoor zorgt deze aan de volgende eisen voldoen:
De meeste rookmelders die u via winkels en webshops aanschaft voldoen aan deze norm. Het kan echter zijn dat er zeer goedkope rookmelders in omloop zijn die niet over deze norm beschikken, en daardoor ook niet aan de gestelde eisen volgens de nieuwe rookmelderverplichting voldoen. Het is dus altijd goed om bij uw aankoop na te gaan of de gekozen rookmelder de NEN-14604 norm en het CE-keurmerk draagt. Alle rookmelders in ons assortiment dragen deze norm en dit keurmerk.
Let bij het plaatsen van een rookmelder op de afstand tot de muur. Het is belangrijk om een rookmelder bij voorkeur 50 cm (minimaal 20 cm als het niet anders kan) van een muur of hoek vandaan te plaatsen. Dit heeft te maken met hoe rook zich verplaatst. Door het krullende effect komt rook vaak later (of niet) in randen en hoeken, waardoor het plaatsen van een rookmelder op die plekken niet handig is.
Naast de verplichte rookmelder per verdieping zijn er diverse plekken die handig zijn om van een extra rookmelder te voorzien, omdat u op deze manier de brandveiligheid van uw woning en daarmee uw eigen veiligheid aanzienlijk vergroot. De belangrijkste plek is de slaapkamer. Wanneer u slaapt werkt uw reukvermogen niet maar uw gehoor wel. Een rookmelder in uw slaapkamer zorgt er dan ook voor dat u niet in uw slaap verrast wordt.
Daarnaast is het verstandig om een rookmelder te plaatsen in gesloten ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen. Bij het opladen worden apparaten doorgaans warm, wat in combinatie met hittegevoelige materialen voor brand kan zorgen. Ook is het handig om een rookmelder te plaatsen in de wasruimte, waar uw wasmachine (en droger) te vinden zijn, tenzij dit de badkamer is. Tot slot is het, afhankelijk of uw woning over deze elementen beschikt, om een rookmelder te plaatsen in het trapgat (bijvoorbeeld naar de vliering) of de nok van het (punt)dak; rook stijgt omhoog en zal zich hier eerder verzamelen.
Er zijn ook verschillende plekken waar het beter is om géén rookmelder te plaatsen. Dit heeft doorgaans te maken met de gevoeligheid van de sensoren in een rookmelder. Zo kan een rooksensor niet goed onderscheid maken tussen rook en stoom, kan een temperatuursensor voor een alarmsignaal zorgen als de temperatuur door andere oorzaken dan open vuur oploopt, en kan een sterke luchtstroom ervoor zorgen dat de rook niet bij een rookmelder komt en daardoor niet wordt waargenomen.
Op de volgende plekken wordt een rookmelder afgeraden:
Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de nieuwe rookmelder verplichting? Of heeft u vragen over ons assortiment slimme rookmelders? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
[1] Nieuwsbericht Rijksoverheid, ‘Rookmelders straks ook verplicht voor bestaande bouw’
Terug naar blog