123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is vervangende wattage?

123led helpcentrum: Wat is vervangende wattage?

Wattage uitgelegd

Wattage is een veelgebruikt synoniem voor wat eigenlijk (elektrisch) vermogen heet. Dit vermogen bij led verlichting wordt uitgedrukt in watt (W), waardoor het gangbaar is om het over wattage te hebben. De hoeveelheid watt geeft aan hoeveel werk in een seconde wordt verzet. Dit wordt aangegeven in joule. Hierbij is 1 watt gelijk aan 1 joule per seconde. In de praktijk betekent dit dat een lamp met een hoger wattage meer werk verricht, daardoor meer licht produceert, maar ook meer energie nodig heeft.

Vervangende wattage vs wattage

Door technologische ontwikkelingen gaat dit devies echter niet altijd meer op. De manier waarop lampen licht produceren is namelijk veranderd. Waar traditionele lampen als gloeilampen en halogeenlampen warmte gebruiken om licht te produceren, door respectievelijk gloeidraad en gas te verwarmen, maken moderne led lampen uitsluitend gebruik van een elektrische werking. Door kleine onzichtbare deeltjes met elkaar te laten reageren komt er constant licht vrij, sneller dan het menselijk oog kan waarnemen. Het resultaat is dat led lampen een stuk efficiënter licht produceren; het vermogen van een led lamp wordt uitsluitend gebruikt voor het creëren van licht, en gaat niet verloren aan restwarmte. Dat maakt led lampen energiezuinig.

 
Daardoor ontstaat wel een probleem bij het vergelijken van verschillende lampen. Zoals we hebben aangetoond heeft een gloeilamp meer wattage nodig dan een led lamp, maar kan het zomaar zijn dat de led lamp meer licht verspreidt, omdat deze dat nou eenmaal efficiënt doet, vaak wel tot 10 keer zo efficiënt.

Wat is vervangende wattage?

Dat is waar de ‘Vervangt watt’-specificatie van toepassing is. Wanneer bij een led lamp in ons assortiment een wattage wordt weergeven als Vervangt Watt, dan is dat het vermogen dat een gloeilamp bij benadering nodig heeft om eenzelfde hoeveelheid aan licht te produceren als de lamp die u bekijkt. Zo kunt u eenvoudig zien of een led lamp in ons assortiment een waardevolle vervanger is van een van uw gloeilampen.




 
Dit verschil in efficiëntie tussen led lampen en traditionele lampen is ook de reden dat de lichtopbrengst van led lampen op een andere manier wordt uitgedrukt dan in wattages. Omdat de verschillen in wattage tussen de verschillende led lampen een stuk kleiner zijn, is het nodig de lichtopbrengst op een andere manier te meten. Dit is waarom het handig is bij een led lamp naar het aantal lumen te kijken. Zo is het verschil in vermogen tussen een 6W en een 8W led lamp minimaal, maar de eerste kan een lichtopbrengst hebben van 600 lumen, en de tweede een lichtopbrengst van 900 lumen.

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: