123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is UGR waarde bij een lamp?

123led helpcentrum: Wat is UGR waarde bij een lamp?

Wat is een UGR waarde?

UGR staat voor Unified Glare Rating en hiermee wordt aangegeven in hoeverre de verlichting en armatuur belastend is op het menselijk oog. Denk hierbij aan lichthinder en verblinding in een (bedrijfs)ruimte. Dit kan zowel direct als indirect, via bijvoorbeeld een reflecterend oppervlak, gebeuren. Hoe hoger de UGR waarde is, des te groter de kans is op verblinding en dus hoe meer hinder er wordt ervaren tijdens werkzaamheden. De UGR waarde is gebaseerd op de weerkaatsing van licht op diverse kleuren en lichtverspreiding in verschillende armaturen volgens de Europese aanbevelingen voor binnenverlichting, ook wel de NEN-EN 12464-1 (Nederland) of NBN-EN 12464-1 (België) genoemd.

 
De gemiddelde UGR waarde ligt tussen de 15 en 30. Als de UGR waarde lager is dan 10, dan wordt er een prettig visueel comfort ervaren. De UGR waarde is van belang, omdat verlichting grote invloed heeft op de productiviteit en het welzijn van een werknemer. Het licht moet dusdanig helder genoeg zijn, zodat iedereen zijn werkzaamheden kan verrichten, maar tegelijkertijd moeten mensen niet worden verblind. De UGR waarde is dus van essentieel belang binnen uw bedrijf.

De NEN-EN 12464-1 normering

De NEN-EN 12464-1 normering stelt eisen aan licht in overdekte werkruimtes. Het gaat hierbij om veiligheidsbehoefte. Naast dat deze normering zich bezighoudt met UGR, richt het zich ook op lux en kleurweergave (Ra). De normering is afgestemd op mensen met een normaal visueel vermogen. Met deze normering ervaren werknemers visueel comfort. De eisen van deze normering verschillen per werkplek en werkzaamheden die hier worden uitgevoerd.

Het bepalen van de UGR waarde

Bij het bepalen van de UGR waarde in een ruimte moet rekening worden gehouden met direct en indirecte verblinding. Er moet hierbij gelet worden op de volgende punten:
  • De vorm van de ruimte.
  • De grootte van de ruimte.
  • De soorten lampen in de ruimte.
  • De manier waarop en locatie waar de armaturen zijn geplaatst.
  • Kleur van muren, vloer en plafond en dus de oppervlaktehelderheid van deze oppervlakken.
  • Waarnemerspositie. Dit is de locatie van de persoon die het licht waarneemt.
Bij lampen waar de UGR waarde van belang is – zoals bijvoorbeeld high bay lampen of led panelen – wordt deze waarde vaak aangegeven in de productspecificaties. U hoeft dus niet zelf te gaan meten en rekenen.

De ideale UGR waarde per ruimte

De NEN-EN 12464-1 zet bepaalde richtlijnen voor welke UGR-waarde wenselijk is in diverse soorten werkomgevingen en algemene ruimtes in bedrijfspanden. Hieronder hebben wij een boel voor u op een rijtje gezet.


 

Locatie UGR waarde
Kantoor
Tekenkamer UGR <16
Werkplek UGR <19
Vergaderruimte UGR <19
Receptie UGR <22
Industrieel werk
Precisie werk UGR <19
Fijn industrieel werk  UGR<22
Ruw/gemiddeld industrieel werk UGR <25
Onderwijs
Klaslokaal UGR <19
Auditorium UGR <19
Sporthal UGR <22
Logistiek
Laden en lossen UGR <25
Inpakken UGR <25
Vloer/voorraadrekken UGR <25
Retail
Kassa UGR <19
Winkel UGR <25
Algemene ruimtes
Trap, loopband of lift UGR <25
Garderobe UGR <25
Gang of hal UGR <28

 

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: