123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Lumen omrekenen naar watt

123led helpcentrum: Lumen omrekenen naar watt

Wat is lumen per Watt?

Het aantal lumen per Watt geeft een indicatie over de energie-efficiënte van een lichtbron. Lumen staat hier voor de hoeveelheid lichtopbrengst en Watt is het energieverbruik. Dankzij deze vergelijking kunt u diverse lichtbronnen met verschillende lichtopbrengst en wattages eenvoudig met elkaar vergelijken. Om het aantal lumen per Watt te berekenen moet het aantal lumen gedeeld worden door het wattage van de lichtbron. Bij veel producten op webshops staat het aantal lumen per Watt al vermeld in de productspecificaties.
 
Voorbeeld:
Een lamp heeft een lichtopbrengst van 250 lumen en een verbruik van 2.5 Watt.
De rekensom wordt dan: 250:2,5=100. Deze lamp verspreidt dus 100 lumen per Watt.

Des te meer lumen een lamp verspreidt per Watt, des te energie-efficiënter de lichtbron is. Het aantal lumen per Watt, en dus de energiezuinigheid, hangt dan ook samen met het energielabel van de lamp. Zeer energiezuinige led verlichting voor bedrijven, zoals led panelen, komen bij een verhouding van 120 lumen per Watt in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Energie-efficiëntie per lichtbron

Hieronder ziet u een tabel van de meest voorkomende lichtbronnen met de lumen per Watt verhouding. U kunt hier het verschil zien tussen de energie-efficiëntie van diverse lampen.
 
              Lichtbron                Circa hoeveel lumen per Watt
Gloeilamp 15 lm/W
Halogeen 20 lm/W
Spaarlamp 60 lm/W
Led lamp (E27/E14) 90 - 210 lm/W

Bovenstaande tabel laat zien dat led lampen zo'n twee keer energie-efficiënter zijn dan spaarlampen. Bij gloei- of halogeenlampen is led verlichting al tot 8 of 9 keer energie-efficiënter. Met led verlichting krijgt u dus een hogere lichtopbrengst voor minder energieverbruik.

Voorbeeld lumen per Watt

Een ouderwetse gloeilamp verbruikt 40 Watt en heeft een lichtopbrengst van 415 lumen. Dit betekent dat de lamp 10,35 lm/W verbruikt. Deze gloeilamp kunt u vervangen door een led lamp die 2W verbruikt en een lichtopbrengst heeft van 250 lumen. Deze lamp verbruikt dus 125 lm/W en is dus aanzienlijk energiezuiniger. U krijgt namelijk meer licht voor hetzelfde energieverbruik. Dankzij de lumen per Watt wordt het vergelijken van verlichting een stuk eenvoudiger.

Lumen per Watt in verhouding met het nieuwe energielabel

Het aantal lumen per Watt zegt iets over de energiezuinigheid van de lichtbron. Hieronder ziet u een overzicht van het aantal lumen per Watt en tot welk energielabel dit behoort. Ideaal als u gaat voor een energiezuinig huis. Links ziet u het oude energielabel en rechts het nieuwe energielabel.



 

Het energielabel is altijd terug te vinden in de productomschrijving of in de specificaties van het product.

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: