123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787124
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is lichtkleur?

123led helpcentrum: Wat is lichtkleur?

Verschillende lichtkleuren van een led lamp

Bij het kiezen van een geschikte led lamp speelt de lichtkleur een belangrijke factor. Zo is er bijvoorbeeld extra warm wit, warm wit, helder wit en zelfs koud wit. De ene lichtkleur zorgt voor sfeer en de andere bootst daglicht na. Wat deze termen precies inhouden en welke kleur vervolgens het beste bij een bepaalde situatie of ruimte past leggen wij hieronder uit.

Welke lichtkleuren zijn er bij led lampen?

Led lampen zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Bekijk onderstaand overzicht voor een toelichting op deze kleuren en hoe u kunt bepalen welke lichtkleur u nodig heeft. Flame wit: Dit is de warmste lichtkleur in ons assortiment en is vergelijkbaar met kaarslicht. De kleur oogt oranje. Extra warm wit: Deze lichtkleur is iets minder oranje dan flame wit en is vergelijkbaar met een zonsondergang. Warm wit: Deze lichtkleur wordt het meest gebruikt als sfeervolle verlichting. De kleur heeft een gelige ondertoon. Helder wit: Dit is de meest neutrale lichtkleur voor standaard verlichting. Er is geen gelige of oranje ondertoon meer. Koud wit: Deze lichtkleur is vergelijkbaar met daglicht en heeft een ijzige, koele kleurtoon.

 
Er zijn ook slimme led lampen verkrijgbaar waarbij u kunt kiezen uit meerdere lichtkleuren: RGB: RGB staat voor rood, groen en blauw. Deze drie kleuren worden met elkaar gemengd en zo is er keuze uit meer dan 16 miljoen kleuren. RGBW: Naast de 16 miljoen gekleurde lichttinten kan bij RGBW ook gekozen worden voor warm wit. RGBWW: Met deze lichtkleur kunt u kiezen tussen 16 miljoen kleuren en de variaties tussen warm wit, helder wit en koud wit licht. Instelbaar wit: Deze lichtkleur geeft u de keuze tussen meerdere wittinten, van warm wit tot koud wit.
 
Flame wit Extra warm wit Warm wit
Helder wit Koud wit Instelbaar wit
RGB RGBW RGBWW

Waarom zijn lichtkleuren belangrijk?

De juiste lichtkleuren gebruiken in een ruimte is niet alleen bepalend voor de sfeer en de uitstraling, lichtkleuren hebben ook invloed op ons lichaam en ons gedrag. Zo zorgt een (extra) warme lichtkleur voor veel sfeer, vergelijkbaar met kaarslicht of een zonsondergang. Wij worden hier rustig van en ons lichaam gaat zich ontspannen. Niet ideaal voor een omgeving waar gewerkt moet worden en we alert moeten blijven. Daar komt de helder witte of koud witte lichtkleur goed van pas. Dit licht bootst daglicht na, daar worden we actief van en daardoor kunnen we ons ook goed concentreren.
 
Bedenk dus, bij het kiezen van nieuwe verlichting, goed voor welke ruimte en sfeer het licht nodig is en welke lichtkleur hier het beste bij past.

Lichtkleur in Kelvin-waarde

Naast de termen extra warm wit, warm wit of helder wit wordt de lichtkleur van een led lamp ook altijd aangegeven in de Kelvin-waarde. Hier wordt dan gesproken over kleurtemperatuur en deze waardes worden weergegeven in getallen. Bijvoorbeeld 2700K of 4000K. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel over kleurtemperatuur.

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: