123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787124
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Welke vormen van lampen zijn er?

123led helpcentrum: Welke vormen van lampen zijn er?

Diverse vormen led lampen

Het is u vast al opgevallen, maar er zijn veel verschillende vormen lampen. Daarom leggen wij hieronder uit welke verschillende vormen er zijn en waar deze vormen nu geschikt voor zijn. Zo zijn bepaalde vormen meer geschikt voor open of dichte armaturen en zijn sommige handiger voor gebruik in kleinere of juist grotere kamers. Hieronder leest u meer over de verschillende lampen in ons assortiment.

 

Peerlamp
Een peerlamp is de meest voorkomende lamp-vorm. Deze vorm heeft het meeste weg van een standaard gloeilamp. Omdat deze vorm zo veel voorkomt met diverse coatings, lichtkleuren en wattages. De lampen zijn hierdoor geschikt voor zowel open als dichte armaturen.


 
Kogellamp
Een kogellamp is een kleine, bolvormige lamp. De lamp is aanzienlijk kleiner dan een E27 peerlamp en wordt ook wel golfbal genoemd, omdat de vorm hiermee te vergelijken is. U kunt kiezen uit E27 kogellampen of E14 kogellampen. Dankzij het kleine formaat van deze lampen zijn ze ideaal voor in kleine ruimtes. Bovendien zijn de lampen beschikbaar met diverse coatings en lichtkleuren, waardoor ze ook perfect zijn ter decoratie.


 
Kaars
Deze lamp heeft de vorm van een vlam, vandaar de naam. De kaarslamp is ook nog onder te verdelen in reguliere kaarslamp, gedraaide kaarslamp of kaarslamp met tip, ook wel sierkaars genoemd. De gedraaide kaarslamp is voorzien van een gedraaid patroon. Een kaarslamp met tip heeft een gebogen punt en lijkt daardoor meer op een vlam. Kaarslampen hebben vaak een kleine (E14) fitting en zijn daardoor ideaal voor in kleine (open) armaturen en kroonluchters.


 
Bollamp
Bollampen zijn, zoals de naam al aangeeft, bolvormige lampen. Deze lampen kunnen verschillende diameters hebben, vaak variërend tussen de 80 mm, 95 mm en 125 mm. Bollampen worden vaak gebruikt ter decoratie, dat komt doordat deze lampen vaak een luxere uitstraling hebben en een mooiere afwerking hebben. Door de grootte van de lampen zijn ze vaak te verkrijgen met een grote (E27) fitting.


 
Edison lamp
Edison lampen hebben een taps toelopende, lange vorm. De lampen zijn zeer populair als stalamp of open hanglamp. Deze lampen hebben vaak een E27-fitting, maar u kunt ook E14 Edison lampen tegenkomen. Edison lampen zijn beschikbaar met diverse coatings, waardoor ze ideaal zijn voor in open armaturen.


 
Buislamp
E27 buislampen en E14 buislampen zijn lampen met een langwerpige vorm, zoals de vorm van een buis. Hierbij is er een verschil tussen kleine buisjes en grotere buisjes. Buis lampen worden veelal decoratief gebruikt. Deze lampen kunnen diverse schroeffittingen hebben (E27 of E14) en hebben vaak helder, mat of een gouden coating.


 
Reflector lamp
Een reflectorlamp is een lamp dat door de vorm en coating minder directioneel licht geeft dan een led spot en daarnaast een E27 of E14 fitting heeft in plaats van een steekfitting. U krijgt met deze lamp dus maximale lichtopbrengst in één richting. Ideaal als u een lamp wilt inbouwen, maar wel een gangbare E14 of E27 fitting heeft. Natuurlijk kan deze lamp ook in niet ingebouwde armaturen worden geplaatst. Kies voor E27 reflectorlampen of E14 reflectorlampen voor minder directioneel licht.


 
XXL lamp
XXL lampen kunnen verschillende vormen hebben, zoals peervormig, rond of andere unieke vormen. Deze lampen zijn – zoals de naam al zegt – erg groot. Deze lampen hebben vaak diverse kleuren en unieke filamenten. Door deze speciale uitstraling worden ze eigenlijk altijd in open armaturen gehangen. Er bestaan zowel E27 XXL lampen als E40 XXL/giant lampen.


 
Led spots
Led spots hebben een ronde vorm en geven directioneel licht. Led spots zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen en het visueel zichtbare verschil zit dan voornamelijk in de fitting, kleurtemperatuur, lichthoek en diameter. Led spots kunnen een GU10, GU4, GU5,3. GU53 of PAR (draaifitting E27) hebben. Het nummer achter de G staat voor het aantal millimeters dat de pinnen van de fitting uit elkaar staan. Led spots kunt u plaatsen in plafonds waar u minimaal 2 centimeter speling heeft tussen het plafond en het spotje.


 
Led capsules
Led capsules zijn kleine lampen die werken met led-technieken en qua fitting 1-op-1 vervangingen zijn voor halogeen steeklampen. Daarom worden deze lampjes ook wel steeklampjes genoemd. De afmetingen kunnen wel afwijken van de halogeen variant. Houd bij aanschaf dus goed de fitting in de gaten. De capsules zijn klein en robuust waardoor ze niet snel kapot gaan. Led capsules komen met de G4, G9 of GY6.35 fitting. Het nummer achter de G staat voor het aantal millimeters dat de pinnen van de fitting uit elkaar staan.


 
Led panelen
Een led paneel is een plaat waar led lampjes in zijn verwerkt. Deze worden vaak in systeemplafonds verwerkt. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor op kantoor of andere bedrijfspanden. Led panelen kunnen een afmeting hebben van 60 x 60 cm, 30 x 120 cm, 30 x 30 cm, 30 x 60 cm of 60 x 120 cm. Mocht u niet beschikken over een systeemplafond, dan kunt u voor een opbouwframe of ophangsysteem kiezen.


 
Led TL buizen
Led TL-buizen hebben, zoals de naam al zegt, de vorm van een buis. Deze buizen kunnen variëren in lengte. Deze kunnen namelijk 60 cm, 90 cm, 120 cm of 150 cm lang zijn. De buizen worden vaak in een dichte armatuur geplaatst. TL buizen hebben een G13/T8 of G5/T5 fitting. Het nummer achter de G staat voor het aantal millimeters dat de pinnen van de fitting uit elkaar staan. Led TL-buizen kunnen los gekocht worden of kunt u samen met een armatuur aanschaffen. U kunt LED TL buizen plaatsen in uw oude armatuur, hierbij hoeft u alleen de starter te vervangen voor een LED starter, deze wordt vaak meegeleverd. Voordat u een TL buis aanschaft is het handig om te weten hoeveel Hertz uw armatuur nodig heeft en hier rekening mee te houden tijdens uw aankoop.


 
Led batten
Led batten zijn te vergelijken met led TL-buizen met armatuur, maar bestaan - in tegenstelling tot led TL buizen met armatuur - uit één deel. Hierbij is er keuze uit een led bat met led strip of met lamp. De lamp of strip is niet uit de armatuur te verwijderen en is hierdoor zeer robuust en kan wel tegen een stootje. Dit maakt led batten ideaal voor in bijvoorbeeld magazijnen.

Verschillende benamingen van lampvormen

De lampvormen hebben op onze website ook andere benamingen. Hierdoor weet u direct welke vorm lamp het is en wat de diameter is van de lamp. Hieronder ziet u een overzicht van alle lampen in ons assortiment met de bijbehorende korte benaming.
 
Vorm Benaming Diameter
Peer A60 60 mm
Peer A67 67 mm
Peer A70 70 mm
Peer XXL A160 160 mm
Peer XXL A165 164 mm
Kogel P23 23 mm
Kogel P26 26 mm
Kogel  P45 45 mm
Bol G95 (R95) 95 mm
Bol  G120 (R120) 120 mm
Bol G125 (R125) 125 mm
Bol G150 (R150) 150 mm
Bol XXL R160 160 mm
Bol XXL R180 180 mm
Bol XXL G200 200 mm
Bol XXL G300 300 mm
Edison ST35 35 mm
Edison ST64 64 mm
Buis T18 18 mm
Buis T25 25 mm
Buis T26 26 mm
Buis T30 30 mm
Kaars B35 (BA35, BXS35, ST35, C35) 35 mm
Reflector R39 39 mm
Reflector R50 50 mm
Reflector R63 63 mm
Reflector R80 80 mm
Overige BT180 180 mm
Overige  CT120 120 mm
Led spots PAR20 20 mm
Led spots PAR39 20 mm

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: