In de led dimmer keuzehulp vindt u alle informatie die u nodig heeft om op een goed geïnformeerde manier een dimmer te kiezen en deze te kunnen installeren. Bovenaan deze pagina kiest u voor een soort dimmer. Vervolgens komt u op een pagina terecht waar alle nodige informatie voor dit type dimmer is weergegeven.
Wij geven voor elk soort dimmer aan hoe deze werkt, wanneer dit type dimmer van toegevoegde waarde is, en wat een gebruikelijke manier is om deze soort dimmer te installeren. Maar op basis waarvan kiest u voor een bepaalde soort dimmer?
Welke dimmer voor welke soort lamp?
Wanneer u een tafellamp, staande lamp of een ander armatuur heeft waarvan de lamp met een los snoer op de netstroom zit, kunt u het beste gebruikmaken van stekkerdimmers, snoerdimmers of vloerdimmers. Dit soort dimmers zijn vooral goed te gebruiken voor het dimmen van een losse lamp. Hiervan zijn stekkerdimmers het makkelijkste te installeren, deze hoeven enkel in het stopcontact gestoken te worden. Snoer- en vloerdimmers moeten aangesloten worden op de draad van de lamp.
Heeft u een plafonnière of een andere vorm van een hangende lamp waarbij de aansluitingen in de muur of het plafond zitten weggewerkt? Dan is een inbouw dimmer (ook wel muurdimmer genoemd) het handigst. Inbouwdimmers kunnen doorgaans hogere wattages aan en kunnen daarom meer lampen dimmen, bijvoorbeeld een hele groep in een ruimte.
Tevens zijn er inbouwdimmers waarbij twee groepen lampen afzonderlijk kunnen worden bediend (duo dimmers), dimmers die voorzien zijn van een puls schakelaar in plaats van een draaiknop (pulsdimmers) en dimmers die op afstand kunnen worden bediend (smart dimmers).
Welke dimmer voor welk (gecombineerd) wattage?
Alhoewel stekkerdimmers, snoerdimmers en vloerdimmers vaak geschikt zijn voor enkele lichtbronnen hebben de meeste inbouw dimmers de mogelijkheid om een groot aantal lampen te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht met de gebruikelijk maximale wattages waar verschillende soorten dimmers voor ontworpen zijn.
Type |
Gebruikelijke max. wattages |
Snoer |
50W |
Vloer |
50W |
Stekker |
100W, 200W |
Inbouw |
70W, 100W, 150W, 200W, 250W, 300W, 500W |
Inbouw (Duo) |
100W (2x, 200W totaal) |
Meer achtergrondinformatie over dimmers?
Bekijk dan onze
dimmer blog. In deze blog geven wij meer details over de verschillende dimtechnieken, hoe deze werken in combinatie met verschillende soorten lampen, en andere achtergrondinformatie.
Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:
Veelgestelde vragen
Hoe installeer ik een led dimmer?
Dit is afhankelijk van wat voor soort dimmer u heeft. Een led inbouw dimmer moet bijvoorbeeld anders geïnstalleerd worden dan een snoerdimmer. Bekijk onze
led dimmer keuzehulp om uw soort dimmer te vinden en aan te klikken voor meer informatie en de installatiestappen.
Kan een led dimmer op iedere lamp aangesloten worden?
Nee. Het is belangrijk om te weten of de lamp die u wilt dimmen wel dimbaar is. Daarnaast kunnen sommige dimmers gebruikt worden voor niet alleen led lampen, maar ook halogeenlampen of spaarlampen. Anderen kunnen weer alleen gebruikt worden in colmbinatie met led lampen. Raadpleeg hiervoor de handleiding en productinformatie.
Waar koop ik led dimmers?
Led dimmers koopt u met laagsteprijsgarantie bij 123led.nl Bij ons vindt u een ruim assortiment aan verschillende voordelige (slimme) led dimmers. Mocht u ergens over twijfelen of iets niet weten, dan kunt u onze
led dimmer keuzehulp raadplegen om meer informatie te vergaren over een led dimmer.
Heeft u nog vragen over led dimmers of iets anders? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.