Het ‘slim’ maken van verlichting komt steeds vaker voor, en dat is niet verwonderlijk gezien de vele voordelen die slimme verlichting met zich meebrengt. Denk aan het bedienen op afstand, het instellen van voorkeuren en schema’s, en zelfs de mogelijkheid om uw lampen met uw stem te bedienen. Dat maakt slimme verlichting niet alleen heel comfortabel om te gebruiken, maar geeft het ook de potentie om energiezuiniger en milieuvriendelijker te zijn.
Daarnaast is slimme verlichting meestal in samenwerking met andere slimme producten zoals sensoren, dimmers en camera’s te gebruiken. Hierdoor ontstaat een geïntegreerd geheel wat met één druk op de knop te gebruiken is. Deze integratie komt tot stand door het gebruikte protocol; dit is de manier waarop slimme apparaten (waaronder lampen) met elkaar communiceren, zoals door middel van wifi, Bluetooth, Zigbee of Z-Wave.
Al deze voordelen hebben ook betrekking op slimme tuinverlichting, maar toch is dit meestal de laatste plek waar mensen slimme producten toepassen. Dat willen wij veranderen. Het is namelijk heel eenvoudig om uw tuinverlichting ‘slim’ te maken. Wist u bijvoorbeeld dat u niet eens een kant-en-klare slimme tuinlamp hoeft te kopen, maar dat u zelf uw slimme tuinverlichting kunt samenstellen?
Wij nemen u in deze blog dan ook graag mee langs de verschillende mogelijkheden op het gebied van slimme tuinverlichting, welke opties u heeft om deze aan te schaffen en wat enkele voorbeelden zijn voor verschillende soorten verlichting, zodat u direct kunt beginnen met het ‘slim’ maken van uw tuin.
De eerste keuze die u moet maken bij het ‘slim’ maken van uw tuin is hoe u dit wilt bereiken. Koopt u een kant-en-klare slimme lamp (armatuur inclusief lichtbron) van een merk als Philips Hue of Innr, of neemt u de moeite om zelf afzonderlijk een buitenarmatuur en een geschikte lichtbron te kopen? Voor beide keuzes valt wat te zeggen, en wij nemen hieronder de voor- en nadelen met u door.
Ten eerste kunt u ervoor kiezen om een complete, gebruiksklare slimme tuinlamp te kopen. Dit is als het ware een kant-en-klare set met een buitenarmatuur waar een slimme lichtbron in is geplaatst. De voordelen van het aanschaffen van een dergelijke tuinlamp is dat deze alleen nog aangesloten en gekoppeld dient te worden, en dat de combinatie van buitenarmatuur en slimme lichtbron zoals ontworpen door de fabrikant uitblinkt in de functie waar deze voor bedoeld is. De nadelen van dit type tuinverlichting zijn een relatief beperkt assortiment (u kunt voornamelijk kiezen tussen de merken Philips Hue en Innr) en de doorgaans hogere prijs.
De tweede mogelijkheid is om zelf een buitenarmatuur (excl. lichtbron) en een slimme lichtbron te kopen, en deze vervolgens te combineren. Voordelen van het zelf combineren zijn een groter assortiment om uit te kiezen, en de mogelijkheid om de prijs door uw productkeuze lager te houden (bijvoorbeeld door het kopen van een 123led-huismerk armatuur). Nadelen zijn dat u zelf goed moet kijken of een buitenarmatuur en slimme lichtbron voor elkaar geschikt zijn, en dat het zelfs bij geschikte combinaties niet gegarandeerd is dat het ook een logische combinatie is. U moet zelf dus iets meer onderzoek verrichten.
Voor welke optie u ook gaat, u bent ervan verzekerd dat voor elke soort slimme tuinverlichting een mogelijkheid naar smaak beschikbaar is.
Slimme tuinverlichting is aan de hand van de functie en plaatsing van de lamp op te delen in een aantal categorieën. Voor al deze categorieën aan slimme tuinverlichting zijn zowel kant-en-klare tuinlampen als samengestelde variaties beschikbaar, en bij ieder type geven wij graag een voorbeeld van een product dat u bij ons kunt aanschaffen. Dan kunt u direct aan de slag.
Uiteraard komt het mooiste resultaat tot stand als u een aantal van bovenstaande soorten tuinverlichting met elkaar kunt combineren. Dit is wellicht makkelijker te realiseren dan u denkt, mits u gebruikmaakt van één protocol. Op die manier kunt u niet alleen meerdere merken combineren (zo gebruiken zowel Philips Hue als Innr vaak het Zigbee protocol) maar is dit ook allemaal via dezelfde app op uw smartphone of tablet te bedienen. Zo heeft u voordat u het weet een geheel ‘slim’ verlichte tuin die goed verlicht is, veilig is en volledig op afstand is te bedienen.
Heeft u nog vragen over het aanschaffen, samenstellen of gebruiken van slimme tuinlampen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Terug naar blog